U vise manje svim tekstovima o
izdajanju stoji da bi pojedino izdajanje bi trebalo trajati 15 do 20 min. Mozda to i je neki prosjek kod vecine zena, ali ne mora vrijediti za
sve. Ako i nakon 20 minuta imate osjecaj da mlijeka jos ima, slobodno nastavite
izdajanje. Nema univerzalne brojke koja vrijedi za sve zene.
Takodjer i kod iste zene izdajanje ne traje uvijek
jednako. Meni je za istu kolicinu mlijeka nekad potrebno 15 min, nekad 30, a
nekad sat. To ovisi o tome koliko je vremena proslo izmedju 2 izdajanja,
stresu, okolini, eventualnim prekidanjima od strane okoline. Prema mom
iskustvu, ovisi i o koncentraciji. Ako sam fokusirana na izdajanje, stvar ide
brze. Ako sam dekoncentrirana,
pokusavam multitaskati, izdajanje mi traje duze.
Meni je rucna izdajalica smanjila trajanje pojedinog izdajanja sa sat na pola sata. O tome vise u tekstovima o izdajalicama.
Meni je rucna izdajalica smanjila trajanje pojedinog izdajanja sa sat na pola sata. O tome vise u tekstovima o izdajalicama.
Moje iskustvo je da izdajanje treba trajati dok god
mozete potaknuti let-down. Ako i nakon 20 min i dalje mozete potaknuti
let-down, nastavite s izdajanjem. Ako nakon 20 minuta cijedite samo preostale
kapi, mozete prestati.
Osobno se najbrze izdojim u kupaoni bez distrakcija sa
strane. Stojim pred ogledalom i rucnom izdajalicom „lovim mlazeve“ tj pratim
let dow i naizmjence izdajam jednu pa drugu dojku. Znaci, prvo malo pumpam
jednu stranu cisto da pokrenem let down. Onda osjetim navalu mlijeka u obje
dojke.
Izdajanje do kraja
Ovo je cest savjet na internetu. „Izojite se svaki
put do kraja i onda jos 5-10 min pumpajte u prazno“ da bi povecali produkciju.
Neki cak pisu „nakon zadnje izdojene kapi, jos pumpajte“. OK, shvacam logiku,
tijelo ce vidjeti da treba proizvesti jos mlijeka. To je oponasanje djetetova sisanja kada ono navlaci mlijeko.
Ali kako uloviti „zadnju
kap“? Ja se nikad, ali bas ni jednom, nisam uspjela izdojiti „do kraja“. Uvijek
bi isle barem kapi ili mali mlazovi, i sat i pol nakon pocetka izdajanja. Prvo
sam mislila da je to zato se neuspjesno izdajam ili nesto radim krivo, ali onda
sam shvatila da nije tako. Ako proizvedem litru mlijeka dnevno, ocito ne radim
nista krivo. Zakljucila sam da se trebam izdajati dok god idu veliki mlazevi
plus nastaviti jos nekih 10ak min „cijediti“ pojedine kapi ili male mlazeve a
ne cekati Godota i „zadnju kap“. I to se pokazalo ucinkovito.
Nema komentara:
Objavi komentar